Handelsanställdas Förbunds TOTALA HAVERI!!!

På den här sidan kommer jag att ta upp självklara förbättringar i arbetsmiljön som Lidl och Handelsanställdas Förbund inte gjorde någonting åt.

Arbetsmiljö i kassan

På den här sidan kommer jag att prata om förbättringar i arbetsmiljön som Lidl inte bryr sig om.
Superscript

Blockets titel

Detta är en blockbeskrivning. Klicka och skriv text för att ändra beskrivningen, ersätt den med ditt eget innehåll eller klistra in kopierad text.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Massa sapien faucibus et molestie ac. Nulla facilisi morbi tempus iaculis urna id volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Massa sapien faucibus et molestie ac. Nulla facilisi morbi tempus iaculis urna id volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Detta är ett citat. Använd det här utrymmet för att lägga in citat från andra externa källor. Klicka på texten för att ändra den och ersätt den med ditt eget innehåll. Skriv endera texten direkt eller klistra in kopierad text här.

Detta är en paragraf. Klicka på texten för att ändra den och ersätt den med ditt eget innehåll. Skriv endera texten direkt eller klistra in kopierad text här.

  • Detta är det första föremålet i din lista

  • Detta är det andra föremålet i din lista

  • Detta är det tredje föremålet i din lista

  • Detta är det fjärde föremålet i din lista

  • Detta är det femte föremålet i din lista

  1. Detta är det första föremålet i din lista

  2. Detta är det andra föremålet i din lista

  3. Detta är det tredje föremålet i din lista

  4. Detta är det fjärde föremålet i din lista

  5. Detta är det femte föremålet i din lista


Vad har hänt i kassan efter att denna pressinformation skickades ut den 9 augusti 2000? Inte mycket!

Handelsanställdas Förbunds totala misslyckande! av PJ

Handels totala misslyckande


Del 1: Varför ”tvingade” inte Handels Lidl att följa kollektivavtalet? Varför säger de att det är så bra att ha ett kollektivavtal, då de är fullständigt likgiltiga till om arbetsgivaren följer det eller inte? Under 3 år tvingade de inte Lidl att uppfylla sina åtagande? Varför gjorde facket inget under 3 år? Handels är dock bra på att ta in medlemsavgiften.


Del två ”Handels ser inte till att arbetsmiljöverkets krav gällande arbete i en starkt styrd kassa följs trots att jag kontaktade facket för 3 år sedan!” De brydde sig uppenbart inte om jag och mina arbetskollegor fick belastning- eller förslitningsskador? I pressinformationen från den 9 augusti 2000 var tonen en helt annan. Vad hände på vägen? Ett kvartssekel har gått sedan politikerna gick dem till mötes men när vi medlemmar behöver hjälp finns de inte där för att se till att arbetsgivaren följer arbetsmiljöverkets ”handledning”. Varför behövde inte Lidl rätta sig efter det? De pumpar dock ut studier och utredningar om hur dåliga arbetsgivarna är på att följa regeln om rotation och tvåtimmarsregeln men när du tar kontakt med det regionala skyddsombudet så händer ”nada”! 

Del 1 ”Kollektivavtal som arbetsgivaren kan sk-ta i!”

Jag trodde att kollektivavtalet hade tagits fram för att arbetsgivaren och vi anställda skulle veta vad som gällde på arbetsplatsen. För mig är kollektivavtalet fackets BIBEL! Uppenbart anser inte avdelning 24 i Göteborg detta då de har ett regionalt skyddsombud som under 26 månader inte såg till att arbetsgivaren följde det som de skrivit på. Så länge det finns ett kollektivavtal så råder fredsplikt (det vill säga facket tar inte till några stridsåtgärder så länge kollektivavtalet gäller. Uppenbart så gäller detta även om en kedja som Lidl inte följer detta. Om det är så här så finns det ju ingen anledning att ha ett kollektivavtal då Lidl inte följde det under mina 5 år där. Handels kan ju lika gärna lägga ner kollektivavtalet om det inte är meningen att alla arbetsgivare som skrivit på det inte behöver följa det efter de har signerat det. Hur kan det få gå nästan tre år och inget händer?

Arbetsgivarens avtalsbrott när det gällde kollektivavtalet:

  1. Arbetsschemat
    Under mina fem år så tror jag inte AG (arbetsgivaren) lyckades få upp arbetsschemat i tid mer än 6-8 gånger. Enligt kollektivavtalet skulle vi veta hur vi skulle jobba minst fyra veckor framåt. Arbetsschemat kom oftast ut när det var 10-14 dagar kvar av det gamla men många gånger så fick vi den senare ändå. Vi kunde ju inte planera vår fritid då vi inte visste vilka helger med mera som vi var lediga. Hur många gånger fick jag inte frågan om ska vi till Danmark den eller den helgen och inte kunde svara då jag inte hade fått något schema. Hur är det t.ex. möjligt att planera jul- och nyår när arbetsschemat kom ut t.ex. 7, 8 december? Tror ni som jag att anledningen till att vi inte fick ut vårt schema i tid beror på personalbrist? Det är AGs skyldighet att planera och fördela arbetet men då vi var så få så räckte det med att två blev sjuka så blev det totalt kaos.

  2. Enligt kollektivavtalet skulle vi få schemat elektronisk eller fysiskt. Vi fick det aldrig elektroniskt trots att några sa till om detta. Sedan anser jag inte att hänga upp schemat på anslagstavlan är att anses att ge oss det fysisk. Vi skall ha ett exemplar som vi kan ta med oss hem. Jag skall inte behöva ha en mobil och behöva fota mitt arbetsschema. Då arbetsgivaren inte har en applikation för oss anställda där de kan lägga ut schemat så skall vi antingen få det fysiskt i handen eller att de lägger det i vårt fack. Får vi det inte fysiskt så skall vi få ut det via mejl eller t.ex. vårt fall i WhatsApp. Det är bedrövligt att folk som t.ex. hade semester var tvungna att be sina kollegor om att fota arbetsschemat istället för att AG skickade ut det. Varför tror ni att de inte skickade ut det och dröjde med att lömna ut schemat? Därför att vi var så få och det hade blivit så komplicerat att behöva lämna ut arbetsschemat i tid för att sedan uppdatera det vid sjukdomar med mera.

  3. Arbetstid 
    Enligt kollektivavtalet har man rätt att vara ledig minst 16 sammanhängande lördagar och söndagar under kalenderåret. Under 2021 hade jag bara ledigt under 14 sammanhängande helger. Tog aldrig upp detta då jag inte ansåg att ert regionala skyddsombud gjorde något alls åt vår situation. Hur kan sådana individer jobba för facket? Det undrar jag? Hur kan man ha folk som istället för att lösa situationerna för sina medlemmar kommer till butiken för att spatsera med sin läderportfölj.

    Vidare så framgår det i kollektivavtalet att de som jobbar deltid får schemaläggas maximalt +/- 5 timmar. Jag och flera med mig kunde få arbetsveckor på 33-35 timmar schemalagda. Detta utan att bli tillfrågade om det var ok. Varför tror ni AG gjorde så? Jo, pga den ständiga underbemanningen. 




Del 2 Arbetsmiljön i start styrd kassa, bundet eller upprepat arbete

Om du eller jag går in på handels.se så kan man läsa följande rappakalja (smörja, nonsens, dravel, strunt, gallimatias, goja). För vad skall man säga när det de skriver på sin hemsida inte alls stämmer med deras agerande i verkligheten?


Exempel 1 


https://www.handels.se (2023-11-22)


Må bra på jobbet

Du ska inte behöva ha ont efter en arbetsdag eller uppleva stress och otrygghet. Handels hjälper dig om arbetsmiljön är dålig på jobbet.


Exempel 2 (2023-11-22)


https://www.handels.se/fakta-och-rad/arbetsmiljo/#humany-topplista-om-arbetsmiljo=/


Arbetsmiljö

Att se till att arbetsgivare tar sitt ansvar för de anställdas hälsa är en av de viktigaste fackliga frågorna.


Du har rätt att må bra på jobbet

Alla som jobbar ska må bra på sin arbetsplats. Du ska självklart inte riskera att skadas fysiskt på jobbet. Men du ska också ha en bra psykisk och social arbetsmiljö där du kan göra ditt jobb utan stress, otydligt ledarskap eller trakasserier. Arbetsgivaren är skyldig enligt lag att se till att arbetsmiljön är god, men du och dina kollegor kan påverka genom att berätta vad som inte funkar och behöver förändras. Då är facket ett jättebra stöd! Du kan alltid kontakta oss om du har några frågor om arbetsmiljön.


Varför skriver de allt detta om detta inte stämmer med verkligheten? Är det bara för att lura till sig nya medlemmar? För något jag lärde mig under min tid som handelsombud för Handels är deras konstanta tal om att värva nya medlemmar för att de som värvade nya medlemmar skulle få till exempel biobiljetter. Jag kan här och nu säga att jag värvade aldrig någon medlem för jag vill inte att man skall kalla mig lögnare för facket pratar för mycket istället för att göra det de lovar och se till att värna om de medlemmar de har. Varför skall jag värva folk när facket inte ser till att åtgärda arbetsmiljön på min arbetsplats, lagarna eller kollektivavtalet? Handels är det förbund som har flest skyddsombud, nästan 3 % av medlemmarna. Om de är lika usla som det regionala skyddsombudet som hade detta ärende i 26 månader och inte såg till att något hände då är den siffran lika mycket värt som 0. 


Då börjar jag snart min berättelse men jag vill betona ta upp detta stycke som står på deras hemsida angående regionala skyddsombud  och efter jag berättat min historia som kommer att visa att det de tar upp är rena rappakaljan.


”Handels har också regionala skyddsombud som kan hjälpa dig som inte har något skyddsombud på arbetsplatsen. De kan till exempel besöka ditt jobb och se om det finns några risker som behöver åtgärdas.”


Då börjar vi:


Jag börjar med pressinformationen som gick ut den 9 augusti 2000.


Titel på den är ”Arbetsmiljökatastrof väntar i butikerna och varuhusen”


Slutsatsen man kan dra efter att det snart gått ett kvartssekel är att det verkar som om facket slängde pressmeddelandet och ”kraven” i det runda arkivet. Borde inte kassapersonalens situation i butikerna ha löst efter nästan 25 år, eller hur? Vad hände? Varför lovar facket runt men håller tunt? Man kan undra om det som sas 2000 bara var munväder och ett tillfälle att visa för sina medlemmar och allmänheten att de fanns och var oroade över sina medlemmars hälsa och välmående (jag ifrågasätter om de verkligen brydde sig om vår hälsa). Efter tjugofem år så är min slutsats att det bästa vore att de hade hållit tyst och inte kommit med tomma löften. För nu kommer en historia som de kommer att han svårt att försvara.


Politikerna tog beslutet som enligt Handels skulle rädda kassörskorna från att drabbas av skador. Varför hände inget efter det att politikerna tagit beslutet? Handels lovade runt men höll tunt. Vad tycker ni? Jag kommer att ta upp vad de lovade och hur det ser ut nästan 25 år efter att beslutet togs. Min åsikt är att de misslyckades totalt med andra ord det blev ett totalhaveri istället för att kassapersonalen skulle få ett drägligt jobb. Varför misslyckades de? Enligt pressinformation verkade de brinna för detta. Varför gjorde de inget åt kassapersonalen situation?  De höll inte det de lovade och det är det som stör mig allra mest. Gå inte ut med sådan här information och sedan låter de ämnet rinna ut i sanden.


Vad lovade Handels?


  • personalen skulle inte sitta för länge i kassan tack vare ett förbud mot detta

  • arbetsrotation skulle införas

  • om beslutet togs så skulle de förbättra arbetssituationen för kassapersonalen

  • tusentals (just det du läste rätt, det står tusentals) skyddsronder skulle genomföras för att förverkliga genomförande av beslutet


Beslutet togs och man kom fram till att kassapersonalen skulle sitta maximalt 2 timmar i kassan för att sedan antingen ha en paus på 15 minuter (ändrades 2007-2008 till 20 minuter) eller så skulle man arbetsrotera. Om man inte arbetsroterade så kunde man göra ett 2-timmars pass i kassan dock inte fler.


Jag som lekman skall nu argumentera för varför jag anser att facket inte har lyckats implementera detta trots att det gått 23 år sedan beslutet togs.


Jag började jobba på Lidl i januari 2018. Jag och mina arbetskollegor kunde sitta som kassa 1 i 4-5 timmar i följd utan varken sig rotation eller 20 minuters paus. Då vi inte fick komma ut i butiken (rotera) och inte fick våra 20 minuters pauser så blev det så att vi fick tillbringa våra 4-5 timmars pass i kassan. Hur många tusentals timmar ”sparade” inte Lidl genom att inte ge oss våra tjugo minuter? Arbetsgivaren struntade i att följa detta trots att Arbetsmiljöverket tog fram ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” från 2007. Där går det att läsa följande som gäller när man är kassa 1 på Lidl och oftast hela eftermiddagen för kassa 2. 


Arbete i utgångskassa som är ensidigt upprepat,starkt styrt eller bundet


Arbetsmiljölagen reglerar att starkt styrt eller bundet arbete ska undvikas eller begränsas. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi reglerar att arbetsgivaren ska se till att arbete som är ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet normalt inte förekommer. Om särskilda omständigheter kräver att den här typen av arbete utförs ska riskerna för ohälsa eller olycksfall till följd av detta förebyggas. Detta kan ske genom åtgärder som ökar variationen i arbetet, så som arbetsrotation. Det räcker sällan med enbart fysiska eller tekniska åtgärder utan det är ofta nödvändigt med någon form av organisationsförändring. I första hand gäller det att minska graden av repetitivitet och begränsa den tid som den anställde utför denna typ av arbetet på. Hur arbetspassen fördelas över dagen, hur arbetsuppgifterna varieras och om möjlighet till återhämtning ges kan ha betydelse för risken för belastningsbesvär.”


Vad menar man med ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet?


Ensidigt upprepat arbete


”Kännetecknande för ensidigt upprepat arbete är att man utför en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser som upprepas om och om igen under en väsentlig del av arbetsdagen. Arbetet utförs ofta i högt tempo. Ensidigt upprepat arbete i utgångskassa uppstår när den som arbetar i kassan hanterar stora varuflöden, det vill säga när ett stort antal varor kontinuerligt passerar en kassa. 


Starkt styrt arbete 


”Stark styrt arbete syftar på att arbetstagaren har små eller inga möjligheter att påver

ka sådana faktorer som arbetstakt, tempo, arbetstuppgifters inbördes ordning, in-flöde av arbetsuppgifter, tidpunkt för när arbetet ska vara slutfört, hur arbete ska utförs och tider för pauser och återhämtning.”


Bundet arbete


”Med bundet arbete brukar menas att arbetstagaren har svårt att lämna sin arbetsplats för korta stunder utan att service eller produktion störs.”


Observera!


 ”Vid köbildning kan arbete i utgångskassa vara både ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet.”


Vad gäller då för kassapersonal som får sitta som kassa 1 och för större delen av de som är kassa 2 (typ från 1300-1900 på Lidl).


”Ensidigt upprepat och starkt styrt arbete i utgångskassa organiseras så att det för en enskild arbetstagare:


  • Normalt inte överstiger 4 timmar/arbetsdag och 20 timmar/vecka, 

  • Inte pågår mer än maximalt 2 timmar i ett sträck och sedan följs av minst 20 minuters rast, paus eller annat arbete som ger variation av arbetsröreser och arbetsinnehåll.


Anställda som arbetar maximalt 2 dagar/vecka, kan tillåtas ha ensidigt upprepat och starkt 

styrt arbete i utgångskassa längre tid än 4 timmar/arbetsdag.”


(Utdrag ur Arbetsmiljöverkets interna dokument.)”


Tiderna som man skall följa i kassan finns även på Handels hemsida:


Hur länge behöver jag sitta i kassan som längst?


Utgångspunkten är att dina kassapass inte ska vara för långa. Det hänger ihop med din arbetsmiljö och för att du ska undvika framtida förslitningsskador.

När du sitter i en kassa med kraftigt kundflöde där du inte har möjlighet till någon naturlig paus, får du sitta som mest två timmar åt gången. Därefter behöver du en paus. Pausen ska vara minst 15 minuter och bestå antingen av en rast eller byte till en annan arbetsuppgift. 


Innan den nya sidan kom upp på Handels så stod det också att man maximalt kunde sitta i fyra timmar.


För att punktera en gång för alla de olika förslagen om hur länge man får sitt i en utgångskassa så gäller följande ( gäller allt prat om att det är ”rekommendationer”).


I rapporten nr 2/2018, utgivet av Arbets- och miljömedicin Syd, står det följande på sidan 3:


”Arbetsmiljöverket ställer sedan 2007 krav på arbetsförhållandena vid kassaarbete. Är

arbetet under hela eller delar av arbetsdagen ensidigt och starkt styrt får arbetspasset

inte vara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare

arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Under ovan nämnda förhållanden får kassaarbete

förekomma högst 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan [6].” 


Detta stycke och samt det som framkommer i Arbetsmiljöverkets ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” kan vi en gång för alla fastslå: 


Att i en utgångskassa där arbetet är ensidigt upprepat och starkt styrt skall arbetet organiseras så att arbetspasset inte får vara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Det viktiga här är också att sitter man i en sådan kassa så får arbetet inte överstiga 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan. Detta är pudelns kärna allt annat man försöker hitta på för att tvinga folk att sitta 7-8 timmar är inte korrekt. Så sitter du som kassa 1 i Lidl (som jag och mina kollegor i butik 263 i Göteborg) så skall detta följas. Pratet om 7 timmar per dag gäller om arbetet i kassan inte är starkt styrt eller bundet men trots det skall du inte sitta längre än två timmar åt gången.




https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/49807634/Rapport_kassaarbete_nr2_2018_180319.pdf

Trots att jag kontaktade det regionala skyddsombudet i Göteborg, i juni 2020, så gjorde han inget åt denna situation under 26 månader (ja, det står 26). Detta trots att jag påtalade att jag hade problem med värk och smärta från min kropp. Han gjorde inget trots att jag berättade för honom att en arbetskollega hade varit hemma i 4-5 månader på grund av smärtor hon hade, då hon som jag fick sitta nästan hela vår arbetsvecka i kassan. När hon kom tillbaka så satte de henne i kassan 3 timmar i streck (vad var det nu man fick sitta i en utgångskassa där arbetet är starkt styrd och ensidigt upprepat. Jo, två timmar.). Det var så här rehabiliteringen var på Lidl. De struntade i Arbetsmiljöverkets rekommendationer och körde sitt rase trots att folk fick skador. Efter några månader så lämnade min kollega Lidl. Fler har lämnat butik 263 på grund av skador efter att ha suttit i kassan. Varför agerade inte det regionala skyddsombudet? 


Jag tror (jag är nästan säker på att detta är rätt) att han läste i ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” att man fick sitta 7 timmar i kassan under en arbetsdag men glömde att läsa vad som gällde om arbetet var starkt styrt och ensidigt upprepat.  


Detta går att läsa på sidan 4:


  • Kassaarbete får utföras högst 7 timmar under en arbetsdag.

  • Kassaarbete får inte utföras mer än 2 timmar i sträck. Mellan två kassaarbetspass 

ska arbetstagaren alltid under minst 15 minuter beredas paus eller också syssla med 

annat arbete.”


Det regionala skyddsombudet läste detta och trodde att jag hade fel antagligen. Detta trots att jag sa att Arbetsmiljöverket hade tagit fram ”Att i en utgångskassa där arbetet är ensidigt upprepat och starkt styrt skall arbetet organiseras så att arbetspasset inte fårvara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Det viktiga här är också att sitter man i en sådan kassa så får arbetet inte överstiga 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan.” Trots detta hände som sagt inget under 26 månader förutom att jag om mina arbetskollegor riskerade att drabbas eller få förslitnings- och belastningsskador.


Han nämnde ibland vid våra få telefonsamtal ”Du kan ju byta från vänster till höger kassa. ” Jag sa jag inte hade några  problem med det men jag och mina kollegor skall även om vi byter kassa inte sitta längre än två pass på 2 timmar per arbetsdag med paus eller rotation däremellan. Jag poängterade att jag för övrigt inte hade några problem med att byta kassa men jag kan inte byta kassa som kassa 1 för då skulle jag bryta mot Lidls policy då jag i så fall hade fått sitta med ryggen mot ingången samt utgången.


En annan sak som bekräftar mina misstankar var att när jag bytte ut det regionala skyddsombudet och fick en annan som jag valde var att det första han sa var att det var okej att sitta 7 timmar i kassan. Det lustiga var att även han hade tagit med sig handledningen från Arbetsmiljöverket. Jag sa att jag har handlingar som går emot detta. Man skall sitta maximalt 2x2 timmar per arbetsdag med antingen en paus på 20 minuter emellan eller rotation då man har 60-80 kunder per timma på Lidl under flera timmar. Jag bad att få återkomma till honom och det lustiga var att när jag satt på spårvagnen hem så började jag läsa dokumentet han gett mig och där i slutet stod det som jag hade påtalat så jag mejlade honom från spårvagnen och berättade det men fick som svar att han efter vårt möte hade pratat med någon annan om detta och jag hade rätt när det gällde 2x2 timmar. Det första skyddsombudet har antagligen tagit fram dokumentet och sagt till honom att här står det om att man kan sitta 7 timmar i kassan och han har då gått på det det första skyddsombudet sagt. För om så inte är fallet så skulle det vara konstigt att två regionala skyddsombud som läst dokumentet på 4-5 sidor missat stuckerna där det står om hur länge man får sitta i utgångskassor som är starkt styrda och ensidigt upprepat. Jag tror att min slutsats är korrekt. Anser inte du att två regionala skyddsombud som om de läst dokumentet skulle missat detta? Var det första skyddsombudet stressad eller ointresserad? Vad var det som inte gick in? Jag sa ju åt honom vid flera tillfällen att man inte fick sitta mer än 4 timmar per dag? Jag skall väl inte göra hans jobb. Han är skyddsombud och trots att jag sa detta om 2x2 så kontaktade han inte Arbetsmiljöverket eller frågade någon centralt om detta?


Facket skriver följande



Efter den här upplevelsen blir slutsatsen att det inte finns någon anledning att vara med i facket. För varför skall man vara med i facket när de på 25:år inte lyckats få arbetsgivarna att följa det som de själva säger de slåss för och det som Arbetsmiljöverket tagit fram? Det finns ingen anledning att göda en organisation som inte kämpar och är måna om sina medlemmar.


Arbetsmiljöverket ber oss att först ta upp ärenden med arbetsgivaren och om inte det hjälper skall man vända sig till facket som sedan insyn tur kan vända sig till dem. Hur många ärenden som detta har de misskött för jag tycker inte att medlemmar i facket skall kontakta skyddsombudet för de gör uppenbart inget. Har du något som rör arbetsmiljön etcetera så kontakta Arbetsmiljöverket med en gång istället för att facket inte gör något. Om inte jag har fel så är Handels det fackförbund som har flest skyddsombud i Sverige. Efter den här upplevelsen så undrar man ju hur det ligger till med deras kompetens för när vi har regionala skyddsombud som inte känner till och därför inte agerar i sådana här situationer då är det skrämmande.


Prevents checklista för kassaarbete


För koll:

Handels totala misslyckande


Del 1:

Varför ”tvingar” inte Handels arbetsgivaren att följa kollektivavtalet? Varför säger de att det är så bra att ha ett kollektivavtal, då de är fullständigt likgiltiga till om arbetsgivaren följer det eller inte?Under 3 år tvingade de inte Lidl att uppfylla sina åtagande? Varför gjorde facket inget under 3 år?


Del 2:

”Handels ser inte till att arbetsmiljöverkets krav gällande arbete i en starkt styrd kassa följs trots att jag kontaktade facket för 3 år sedan!” De brydde sig uppenbart inte om jag och mina arbetskollegor fick belastning- eller förslitningsskador? I pressinformationen från den 9 augusti 2000 var tonen en helt annan. Vad hände på vägen? Ett kvartssekel har gått sedan politikerna gick dem till mötes men när vi medlemmar behöver hjälp finns de inte där för att se till att arbetsgivaren följer arbetsmiljöverkets ”handledning”. Varför behövde inte Lidl rätta sig efter det?


Om du eller jag går in på handels.se så kan man läsa följande rappakalja (smörja, nonsens, dravel, strunt, gallimatias, goja). För vad skall man säga när det de skriver på sin hemsida inte alls stämmer med deras agerande i verkligheten?


Exempel 1 


https://www.handels.se (2023-11-22)


Må bra på jobbet

Du ska inte behöva ha ont efter en arbetsdag eller uppleva stress och otrygghet. Handels hjälper dig om arbetsmiljön är dålig på jobbet.


Exempel 2 


https://www.handels.se/fakta-och-rad/arbetsmiljo/#humany-topplista-om-arbetsmiljo=/


Arbetsmiljö

Att se till att arbetsgivare tar sitt ansvar för de anställdas hälsa är en av de viktigaste fackliga frågorna.


Du har rätt att må bra på jobbet

Alla som jobbar ska må bra på sin arbetsplats. Du ska självklart inte riskera att skadas fysiskt på jobbet. Men du ska också ha en bra psykisk och social arbetsmiljö där du kan göra ditt jobb utan stress, otydligt ledarskap eller trakasserier. Arbetsgivaren är skyldig enligt lag att se till att arbetsmiljön är god, men du och dina kollegor kan påverka genom att berätta vad som inte funkar och behöver förändras. Då är facket ett jättebra stöd! Du kan alltid kontakta oss om du har några frågor om arbetsmiljön.


Varför skriver de allt detta om detta inte stämmer med verkligheten? Är det bara för att lura till sig nya medlemmar? För något jag lärde mig under min tid som handelsombud för Handels är deras konstanta tal om att värva nya medlemmar för att få till exempel biobiljetter. Jag kan här och nu säga att jag värvade aldrig någon medlem för jag vill inte att man skall kalla mig lögnare för facket pratar för mycket istället för att göra det de lovar och se till att värna om de medlemmar de har.


Då börjar jag snart min berättelse men jag vill betona ta upp detta stycke som står på deras hemsida angående regionala skyddsombud  och efter jag berättat min historia som kommer att visa att det de tar upp är rena rappakaljan.


”Handels har också regionala skyddsombud som kan hjälpa dig som inte har något skyddsombud på arbetsplatsen. De kan till exempel besöka ditt jobb och se om det finns några risker som behöver åtgärdas.”



Innan jag börjar så uppmanar jag er att se till att alla regionala skyddsombud känner till Arbetsmiljöverkets dokument ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” för efter min kontakt med er lokalavdelning i Göteborg så visar det sig att de regionala skyddsombuden som skall se till att vi har en dräglig arbetsmiljö inte känner till dess innehåll. De saknade kunskap av vad som gällde vid arbete i utgångskassor där arbetet är ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet. Detta trots att det framgår i titeln vad det rör sig om så trodde era regionala skyddsombud att man kunde sitta i kassan i 7 timmar per dag trots att det i dokumentet att man bara skulle sitta i maximalt 4 timmar per dag. Det som gör detta än mer anmärkningsvärt är att detta även stod på er hemsida. Hur kan jag hävda att de saknade kunskap om detta? Jo, för hur kan ni förklara för mig att ert regionala skyddsombud Henry Andersson inte agerade under de 26 månaderna han hade ärendet. Efter 26 månader skrev jag till hans chef och bad om ett annat regionalt skyddsombud som jag haft kontakt med innan och som besvarade mina mejl, vilket Henry Andersson aldrig gjorde. När jag efter någon månad kom till ert lokalkontor i Göteborg för att ha ett möte med det nya skyddsombudet som tog över mitt ärende så började han med att säga att man fick sitta 7 timmar i utgångskassan. För det stod i dokumentet som han hade fått med sig till mötet med mig. Jag informerade honom att det inte gällde i utgångskassor som de på Lidl där arbetet är strykt, ensidigt och bundet. Jag sa till honom att jag skulle skicka honom information om detta då jag hade det hemma. När jag stigit på spårvagnen och var på väg hem så såg jag att det han hade gett mig var ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” och där stod det att man bara fick sitta 2 timmar åt gången och maximalt 4 timmar per dag.  Vad har då fått era regionala skyddsombud att tro att man kan sitta i utgångskassan i 7 timmar. Jo, jag utgår att Henry Andersson, kom till sidan 4 i dokumentet och läste ”Kassaarbete får utföras högst 7 timmar under en arbetsdag.” Vad är det som inte stämmer hör? Detta gäller inte utgångskassor som är starkt styrda, bjudna eller ensidigt upprepat. Hade Henry Andersson tagit sig tid och bläddrat till sidan 5 så hade han kommit till det rätta svaret som är att man om utgångskassan är starkt styrt och ensidigt upprepat där skall inte arbetet överstiga 4 timmar/dag och 20 timmar/vecka. Var det därför Henry inte agerade? Var det därför som Henry lät arbetsgivaren utnyttja oss genom att låta arbetsgivaren ”tvinga” mig och mina arbetskollegor att sitta i en kassan som var starkt styrd och ensidigt upprepat i 26 månader utan att något hände? Var det för att han var för lat att vända på ett papper som vi fick sitta så här? Detta trots att jag sagt till honom i våra telefonsamtal att man inte fick sitta i mer än 4 timmar per dag? Varför gjorde han inte sitt jobb och kollade upp detta? Tyckte han inte att det var konstigt att jag hela tiden nämnde regeln om 4 timmar? Jag tror som sagt att han inte läste längre än till sidan 4 och sedan när det nya skyddsombudet tog över ärendet så har han antagligen meddelat honom om att det gäller sju timmar i kassan och därför tog det nya skyddsombudet upp detta vid vårt samtal. Varför skulle han annars nämna det? Det står ju klart och tydligt vad som gäller på sidan 5. Vi kom överens om att jag skulle återkomma till honom. Jag tror inte det dröjde mer än 30 minuter till att jag mejlade det nya ombudet från spårvagnen och skrev att det som jag skulle återkomma stod de facto på sidan 5. Jag fick ett snabbt svar tillbaka där han sa att han hade kollat med andra inom facket och att jag hade rätt. På fullaste allvar har ni som sagt regionala skyddsombud som skall hjälpa till med arbetsmiljöfrågor och som inte har en susning om detta? Henrys agerande gjorde att jag och flera av mina kollegor fick problem med våra kroppar och vissa blev sjukskrivna på grund av att vi fick sitta 7-8 timmar som kassa 1 på Lidl. Trots att vi maximalt skulle sitta 2x2 timmar per arbetsdag med antingen en rast, paus eller få rotera och som vi de facto aldrig fick. Någon kom tillbaka efter en 4-5 månaders sjukskrivning och hen satte de som kassa 1 i 3 timmar per dag (i sträck). Vilken bra rehabilitering, eller hur. Detta trots att man maximalt skulle sitta 2 timmar i kassan. Efter några månader,lämnade hen Lidl.


Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivaren skall upprätta ett arbetsschema med tiderna när vi skall sitta i kassan och där raster, pauser och annat arbete skall framgå. Jag fattar det som att Arbetsmiljöverket inte vill att schemat skall se ut som Lidl tar fram.


Så här såg våra arbetsschema ut:


0600-0800 VP (varuplock)

0800-1400 Kassa 1


Var någonstans framgår det när vi skall bli utbytta i kassan? Eftersom det rådde en kraftig underbemanning på Lidl så fanns det väldigt sällan personal för att avlösa folk i kassan.  


Jag utgår att arbetsmiljöverkets hade velat att Lidl skulle ta fram ett schema som hade sett ut så här:


0600-0800 VP

0800-1000 Kassa 1

1000-1030 Rast

1030-1230 Kassa 1

1230-1400 VP


Istället kunde det vara så att man kom till jobbet och jobbade så här:


0600-0800 VP

0800-0930(1030) Kassa 1

0930(1030) Rast

1000(1100)-1400 Kassa 1


I värsta fall kunde det se ut så här:


0600-0800 VP

0800-1115(1130) Kassa 1

1115(1130) Rast

1145(1200)-1400 Kassa 1


Lidl vill att arbetsschemat skall se ut så här för de hade inte kunnat driva butiken annars. De tvingade folk att sitta i kassan och då vi inte fick rotera och komma ut i butiken ”berövade” de oss pauserna som Arbetsmiljöverket ville att vi i så fall skulle ha. Vissa dagar så fick vi våra raster efter 5.5-6.0 timmar vilket stred mot arbetstidslagen.


Trots att jag informerade Henry om detta hände inget under de 26 månaderna han hade ärendet. Är detta rimligt? Varför fick arbetsgivaren klartecken att slita ut oss och bryta mot arbetsmiljöverkets föreskrifter och i detta fall ATL (arbetstidslagen)? Trots att Henry var medveten om detta agerade han inte. Varför? 


Varför envisades Henry med att försöka prata arbetsgivaren tillrätta och antagligen lära upp butikschefen (för varför tog det så lång tid och inget hände trots all kontakt Henry hade med butiken). Varför avvaktade han med att lägga en 6:6a gällande den dåliga arbetsmiljön i butiken (stressen, ångesten, brotten mot lagarna mm)? Såg han inte harmset låg till i butiken under de 26 månaderna han hade ärendet? Krister Colde sa 2019 att Handels regionala skyddsombud skulle bli tuffare, de skulle sluta 


Coldes rekommendation att lägga en skarp åtgärd (6:6a) redan efter sitt andra besök i butiken. Krister Colde sa ju 2019 att facket skulle sluta åka ut till arbetsplatserna två eller fler gånger utan att lägga en skarp åtgärd. Vi skulle ju inte prata arbetsgivarna till rätta. Missade Henry detta? Varför avvakta med att lägga en 6:6a? Varför fick vi inga förändringar i vår arbetsmiljö? Varför lät Henry arbetsgivaren få fortsätta stressa oss, låta oss sitta i utgångskassorna och får problem med våra kroppar. Få förslitnings- och belastningsskador utan att tvinga arbetsgivaren att rätta till bristerna i tid? För guds skull om vi skall sitta en bestämd tid i kassan så kan han ju inte låta arbetsgivaren sätta oss i kassan 7-8 timmar per dag så att vi sliter ut oss…


Henrys agerande i detta ärende anser jag tyder på bristande kompetens.


Utdrag från arbetsmiljöverkets hemsida (https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/belastningsergonomi/arbete-i-kassa/?hl=Kassaarbete)


”Det är viktigt att se till att ett arbetspass i kassan inte är längre än 2 timmar. Raster, pauser eller annat arbete mellan passen i kassan behöver schemaläggas och rekommenderas vara minst 20 minuter.






Då börjar vi:


Jag börjar med pressinformationen som gick ut den 9 augusti 2000.


Titel på den är ”Arbetsmiljökatastrof väntar i butikerna och varuhusen”


Slutsatsen man kan dra efter att det snart gått ett kvartssekel är att det verkar som om facket slängde pressmeddelandet och ”kraven” i det runda arkivet. Borde inte kassapersonalens situation i butikerna ha löst efter nästan 25 år? Vad hände? Varför lovar facket runt men håller tunt? Man kan undra om det som facket sa 2000 bara var munväder och ett tillfälle att visa för sina medlemmar och allmänheten att de fanns och var oroade över sina medlemmars hälsa och välmående (jag ifrågasätter om de verkligen brydde sig om vår hälsa). Efter tjugofem år så är min slutsats att det bästa vore att de hade hållit tyst och inte kommit med tomma löften. För nu kommer en historia som ni kommer att han svårt att försvara.


Politikerna tog beslutet som enligt Handels skulle rädda kassörskorna från att drabbas av skador. Varför hände inget efter det att politikerna tagit beslutet? Handels lovade runt men höll tunt. Vad tycker ni? Jag kommer att ta upp vad de lovade och hur det ser ut nästan 25 år efter att beslutet togs. Min åsikt är att de misslyckades totalt med andra ord det blev ett totalhaveri istället för att kassapersonalen skulle få ett drägligt jobb. Varför misslyckades de? Enligt pressinformation verkade de brinna för detta. Varför gjorde de inget åt kassapersonalen situation?  De höll inte det de lovade och det är det som stör mig allra mest. Gå inte ut med sådan här information om ni sedan låter ämnet rinna ut i sanden.


Vad lovade Handels?


  • personalen skulle inte sitta för länge i kassan tack vare ett förbud mot detta

  • arbetsrotation skulle införas

  • om beslutet togs så skulle de förbättra arbetssituationen för kassapersonalen

  • tusentals (just det du läste rätt, det står tusentals) skyddsronder skulle genomföras för att förverkliga genomförande av beslutet


Beslutet togs och man kom fram till att kassapersonalen skulle sitta maximalt 2 timmar i kassan för att sedan antingen ha en paus på 15 minuter (ändrades 2007-2008 till 20 minuter) eller så skulle man arbetsrotera. Om man inte arbetsroterade så kunde man göra ett 2-timmars pass i kassan dock inte fler.


Jag som lekman skall nu argumentera för varför jag anser att facket inte har lyckats implementera detta trots att det gått 23 år sedan beslutet togs.


Jag började jobba på Lidl i januari 2018. Jag och mina arbetskollegor kunde sitta som kassa 1 i 4-5 timmar i följd utan varken vår rotation eller 20 minuters paus. Då vi inte fick komma ut i butiken (rotera) och inte fick våra 20 minuters pauser så blev det så att vi fick tillbringa våra 4-5 timmars pass i kassan. Hur många tusentals timmar ”sparade” inte Lidl genom att inte ge oss våra tjugo minuter? Arbetsgivaren struntade i att följa detta trots att Arbetsmiljöverket tog fram följande dokument ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” år 2007 och började gälla 2008. Där går det att läsa följande som gäller när man är kassa 1 på Lidl och oftast hela eftermiddagen för kassa 2. 


Arbete i utgångskassa som är ensidigt upprepat,starkt styrt eller bundet


Arbetsmiljölagen reglerar att starkt styrt eller bundet arbete ska undvikas eller begränsas. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi reglerar att arbetsgivaren ska se till att arbete som är ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet normalt inte förekommer. Om särskilda omständigheter kräver att den här typen av arbete utförs ska riskerna för ohälsa eller olycksfall till följd av detta förebyggas. Detta kan ske genom åtgärder som ökar variationen i arbetet, så som arbetsrotation. Det räcker sällan med enbart fysiska eller tekniska åtgärder utan det är ofta nödvändigt med någon form av organisationsförändring. I första hand gäller det att minska graden av repetitivitet och begränsa den tid som den anställde utför denna typ av arbetet på. Hur arbetspassen fördelas över dagen, hur arbetsuppgifterna varieras och om möjlighet till återhämtning ges kan ha betydelse för risken för belastningsbesvär.”


Vad menar man med ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet?


Ensidigt upprepat arbete


”Kännetecknande för ensidigt upprepat arbete är att man utför en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser som upprepas om och om igen under en väsentlig del av arbetsdagen. Arbetet utförs ofta i högt tempo. Ensidigt upprepat arbete i utgångskassa uppstår när den som arbetar i kassan hanterar stora varuflöden, det vill säga när ett stort antal varor kontinuerligt passerar en kassa. 


Starkt styrt arbete 


”Stark styrt arbete syftar på att arbetstagaren har små eller inga möjligheter att påver

ka sådana faktorer som arbetstakt, tempo, arbetstuppgifters inbördes ordning, in-flöde av arbetsuppgifter, tidpunkt för när arbetet ska vara slutfört, hur arbete ska utförs och tider för pauser och återhämtning.”


Bundet arbete


”Med bundet arbete brukar menas att arbetstagaren har svårt att lämna sin arbetsplats för korta stunder utan att service eller produktion störs.”


Observera!


 ”Vid köbildning kan arbete i utgångskassa vara både ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet.”


Vad gäller då för kassapersonal som får sitta som kassa 1 och för större delen av de som är kassa 2 (typ från 1300-1900 på Lidl).


”Ensidigt upprepat och starkt styrt arbete i utgångskassa organiseras så att det för en enskild arbetstagare:


  • Normalt inte överstiger 4 timmar/arbetsdag och 20 timmar/vecka, 

  • Inte pågår mer än maximalt 2 timmar i ett sträck och sedan följs av minst 20 minuters rast, paus eller annat arbete som ger variation av arbetsröreser och arbetsinnehåll.


Anställda som arbetar maximalt 2 dagar/vecka, kan tillåtas ha ensidigt upprepat och starkt 

styrt arbete i utgångskassa längre tid än 4 timmar/arbetsdag.”


(Utdrag ur Arbetsmiljöverkets interna dokument.)”


Tiderna som man skall följa i kassan finns även på Handels hemsida:


Hur länge behöver jag sitta i kassan som längst?


Utgångspunkten är att dina kassapass inte ska vara för långa. Det hänger ihop med din arbetsmiljö och för att du ska undvika framtida förslitningsskador.

När du sitter i en kassa med kraftigt kundflöde där du inte har möjlighet till någon naturlig paus, får du sitta som mest två timmar åt gången. Därefter behöver du en paus. Pausen ska vara minst 15 minuter och bestå antingen av en rast eller byte till en annan arbetsuppgift. 


Innan den nya sidan kom upp på Handels så stod det också att man maximalt kunde sitta i fyra timmar.


För att punktera en gång för alla de olika förslagen om hur länge man får sitt i en utgångskassa så gäller följande ( gäller allt prat om att det är ”rekommendationer”).


I rapporten nr 2/2018, utgivet av Arbets- och miljömedicin Syd, står det följande på sidan 3:


”Arbetsmiljöverket ställer sedan 2007 krav på arbetsförhållandena vid kassaarbete. Är

arbetet under hela eller delar av arbetsdagen ensidigt och starkt styrt får arbetspasset

inte vara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare

arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Under ovan nämnda förhållanden får kassaarbete

förekomma högst 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan [6].” 


Detta stycke och samt det som framkommer i Arbetsmiljöverkets ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” kan vi en gång för alla fastslå: 


Att i en utgångskassa där arbetet är ensidigt upprepat och starkt styrt skall arbetet organiseras så att arbetspasset inte får vara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Det viktiga här är också att sitter man i en sådan kassa så får arbetet inte överstiga 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan. Detta är pudelns kärna allt annat man försöker hitta på för att tvinga folk att sitta 7-8 timmar är inte korrekt. Så sitter du som kassa 1 i Lidl (som jag och mina kollegor i butik 263 i Göteborg) så skall detta följas. Pratet om 7 timmar per dag gäller om arbetet i kassan inte är starkt styrt eller bundet men trots det skall du inte sitta längre än två timmar åt gången.




https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/49807634/Rapport_kassaarbete_nr2_2018_180319.pdf

Trots att jag kontaktade det regionala skyddsombudet i Göteborg, i juni 2020, så gjorde han inget åt denna situation under 26 månader (ja, det står 26). Detta trots att jag påtalade att jag hade problem med värk och smärta från min kropp. Han gjorde inget trots att jag berättade för honom att en arbetskollega hade varit hemma i 4-5 månader på grund av smärtor hon hade, då hon som jag fick sitta nästan hela vår arbetsvecka i kassan. När hon kom tillbaka så satte de henne i kassan 3 timmar i streck (vad var det nu man fick sitta i en utgångskassa där arbetet är starkt styrd och ensidigt upprepat. Jo, två timmar.). Det var så här rehabiliteringen var på Lidl. De struntade i Arbetsmiljöverkets rekommendationer och körde sitt race trots att folk fick skador. Efter några månader så lämnade min kollega Lidl. Fler har lämnat butik 263 på grund av skador efter att ha suttit i kassan. Varför agerade inte det regionala skyddsombudet? 


Jag tror (jag är nästan säker på att detta är rätt) att han läste i ”Handledning - för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa” att man fick sitta 7 timmar i kassan under en arbetsdag men glömde att läsa vad som gällde om arbetet var starkt styrt och ensidigt upprepat.  


Detta går att läsa på sidan 4:


  • Kassaarbete får utföras högst 7 timmar under en arbetsdag.

  • Kassaarbete får inte utföras mer än 2 timmar i sträck. Mellan två kassaarbetspass 

ska arbetstagaren alltid under minst 15 minuter beredas paus eller också syssla med 

annat arbete.”


Det regionala skyddsombudet läste detta och trodde att jag hade fel antagligen. Detta trots att jag sa att Arbetsmiljöverket hade tagit fram ”Att i en utgångskassa där arbetet är ensidigt upprepat och starkt styrt skall arbetet organiseras så att arbetspasset inte fårvara längre än 2 timmar, därefter rekommenderas rast, återhämtning eller lättare arbetsuppgifter i minst 20 minuter. Det viktiga här är också att sitter man i en sådan kassa så får arbetet inte överstiga 4 timmar per dag och 20 timmar i veckan.” Trots detta hände som sagt inget under 26 månader förutom att jag om mina arbetskollegor riskerade att drabbas eller få förslitnings- och belastningsskador.


Han nämnde ibland vid våra få telefonsamtal ”Du kan ju byta från vänster till höger kassa. ” Jag sa jag inte hade några  problem med det men jag och mina kollegor skall även om vi byter kassa inte sitta längre än två pass på 2 timmar per arbetsdag med paus eller rotation däremellan. Jag poängterade att jag för övrigt inte hade några problem med att byta kassa men jag kan inte byta kassa som kassa 1 för då skulle jag bryta mot Lidls policy då jag i så fall hade fått sitta med ryggen mot ingången samt utgången.


En annan sak som bekräftar mina misstankar var att när jag bytte ut det regionala skyddsombudet och fick en annan som jag valde var att det första han sa var att det var okej att sitta 7 timmar i kassan. Det lustiga var att även han hade tagit med sig handledningen från Arbetsmiljöverket. Jag sa att jag har handlingar som går emot detta. Man skall sitta maximalt 2x2 timmar per arbetsdag med antingen en paus på 20 minuter emellan eller rotation då man har 60-80 kunder per timma på Lidl under flera timmar. Jag bad att få återkomma till honom och det lustiga var att när jag satt på spårvagnen hem så började jag läsa dokumentet han gett mig och där i slutet stod det som jag hade påtalat så jag mejlade honom från spårvagnen och berättade det men fick som svar att han efter vårt möte hade pratat med någon annan om detta och jag hade rätt när det gällde 2x2 timmar. Det första skyddsombudet har antagligen tagit fram dokumentet och sagt till honom att här står det om att man kan sitta 7 timmar i kassan och han har då gått på det det första skyddsombudet sagt. För om så inte är fallet så skulle det vara konstigt att två regionala skyddsombud som läst dokumentet på 4-5 sidor missat stuckerna där det står om hur länge man får sitta i utgångskassor som är starkt styrda och ensidigt upprepat. Jag tror att min slutsats är korrekt. Anser inte du att två regionala skyddsombud som om de läst dokumentet skulle missat detta? Var det första skyddsombudet stressad eller ointresserad? Vad var det som inte gick in? Jag sa ju åt honom vid flera tillfällen att man inte fick sitta mer än 4 timmar per dag? Jag skall väl inte göra hans jobb. Han är skyddsombud och trots att jag sa detta om 2x2 så kontaktade han inte Arbetsmiljöverket eller frågade någon centralt om detta?


Facket skriver följande


Efter den här upplevelsen blir slutsatsen att det inte finns någon anledning att vara med i facket. För varför skall man vara med i facket när de på 25:år inte lyckats få arbetsgivarna att följa det som de själva säger de slåss för och det som Arbetsmiljöverket tagit fram? Det finns ingen anledning att göda en organisation som inte kämpar och är måna om sina medlemmar.


Arbetsmiljöverket ber oss att först ta upp ärenden med arbetsgivaren och om inte det hjälper skall man vända sig till facket som sedan insyn tur kan vända sig till dem. Hur många ärenden som detta har de misskött för jag tycker inte att medlemmar i facket skall kontakta skyddsombudet för de gör uppenbart inget. Har du något som rör arbetsmiljön etcetera så kontakta Arbetsmiljöverket med en gång istället för att facket inte gör något. Om inte jag har fel så är Handels det fackförbund som har flest skyddsombud i Sverige. Efter den här upplevelsen så undrar man ju hur det ligger till med deras kompetens för när vi har regionala skyddsombud som inte känner till och därför inte agerar i sådana här situationer då är det skrämmande.


Vad gjorde ert regionala skyddsombud åt stressen och ångesten? Inte något.


I december 2021 lägger Henry en 6:6a gällande arbetet i kassan. Han meddelar mig att han skall få svar under första halvan av januari 2022. Tiden går och efter drygt två månader kontaktar jag honom då jag och mina kollegor inte märkt av någon förändring. När han svara så säger han att nu blir ni utbytta efter 1 timma och 45 minuter. Jag blir ju självfallet förvånad för att jag på mina arbetspass inte blir utbytt och jag meddelar honom detta och säger att jag under mitt sista arbetspass hade suttit hela 4 timmar som kassa 1. Han säger det är inte den informationen jag fått från cheferna på Lidl. Menar du att de ljuger? Jag svarar om jag nu har sagt hur de ligger till så får du dra dina egna slutsatser. Du kanske skall prata med andra som får sitta så länge i kassan. Vad hände? Ingenting!


Någon vecka senare blev jag sjuk.


Förutom att Henry lät oss skadas i kassan, då han uppenbart saknade kunskap/vetskap om arbetsmiljöverkets skrift ”” så brydde han sig inte heller om när jag meddelade honom att jag inte fick komma till läkare på företagshälsovården? Jag sa att cheferna hade nekat mig att komma till företagshälsovården och att jag fick gå till min privata läkare detta trots jag sa att min sjukdom berodde på stress. Min chef sa att stress inte var något för företagshälsovården. Jag berättade för henne att det inte stämde och i alla andra jobb jag haft så ingår det. Varför ringde inte Henry Andersson till min chef och sa till henne ”Nu ser ni till att Paulo får komma till en läkare på företagshälsovården!”. Det var första gången i mitt liv jag blivit nekad att komma till företagshälsovården. I början av juni hörde Q av sig och skulle veta hur jag mådde. Jag blev sjukskriven i slutet av mars och de kontaktade mig då Lidl hade bytt företagshälsovård från och med 1 juni. De hörde alltså av sig efter drygt två månader. Jag berättade min historia för sjuksköterskan som inte fattade varför jag inte fått komma till företagshälsovården. Varför behandlade Henry mig på detta viset? Lidl tackar självfallet er då de slapp betala för mina läkarbesök. Tack Handels!


När jag betalar en medlemsavgift så förväntar jag att jag skall tas seriöst och på allvar. Jag förväntar mig professionell hjälp och att man agerar. Ni kanske skall gå ut med ”Gå med i facket för när ni behöver vår hjälp så händer inget!” Om de som jobbade i butiken var skeptiska till facket så kan jag meddela er att de blev än mer skeptiska. Tror ni att dessa människor kommer att värva medlemmar till Handels när de varit med om en sådan här sak? De lämnar ju facket! Vilket jag har total förståelse för. Det värsta jag vet är organisationer som lovar runt men håller tunt och inte levererar det de lovar! Fy Handels! Detta är oacceptabelt Handels!